Karena Cinta

Posted: March 26, 2014 in My notes
Tags: , ,

love-vs-need

Memang hebat yah yang namanya Cinta itu
Dia membuat semua hal tentangmu indah dimataku
Cinta membuat mataku melihatmu sebagai lelaki tertampan di hatiku
Membuat telingaku mendengar suaramu sebagai suara yang selalu ingin kudengar
Membuat semua hal tentangmu indah untuk kubayangkan
Membuat jantungku berdetak lebih cepat saat melihatmu atau hanya sekedar mendengar namamu
Membuat hatiku tak bisa berpaling darimu

Cinta…
Membuat air mataku jatuh dengan mudah
Membuatku bertahan melawan rasa sakit
Terkadang membuatku tersenyum tanpa alasan yang pasti

Cinta membuatku mengenal banyak rasa
Semua karena CINTA
Satu kata yang sangat rumit untuk aku jelaskan

How the elements of poem, especially symbol, determine the theme seen in Stopping by Woods on a Snowy Evening.

 

I. Introduction

The symbols and theme are very important in this poem. Therefore, I am interested in analyzing how those two elements related. In analyzing theme of a poem, you can understand each symbol first, which is the object of analysis and make the other elements of the poem as a proponent in determining or analyzing the theme of the poem. The following questions can help you in analyzing theme through symbols. First, does the narrator like what he sees around him? Second, are there repeating patterns or symbols? And the last, does the symbol have positive or negative meaning to the narrator?

The word ‘woods’ in Stopping by Woods on a Snowy Evening is a symbol integral to understanding the poem’s theme. The narrator liked what he saw around him, the woods. The symbol ‘woods’ has repeated four times in the poem. In addition, the symbol has positive meaning to the narrator if you look at lyric of the poem. All the questions above have been answered.

In order to facilitate you in understanding the symbols and themes in a poem, especially in stopping by Woods on a Snowy Evening, it is good for you to know the meaning of them first.

Symbol

In the broadest sense a symbol is anything which signifies something; in this sense all words are symbols. In discussing literature, however, the term “symbol” is applied only to a word or phrase that signifies an object or event which in its turn signifies something, or has a range of reference, beyond itself. Some poets, however, repeatedly use symbols whose significance they largely generate themselves, and these pose a more difficult problem in interpretation (Abraham, 2003). In Stopping by Woods on a Snowy Evening, there are some symbols used by the poet. They are woods, little horse and snow. But, this essay focus on ‘woods’, the other elements only as a proponent in analyzing how symbol relates to theme in the poem.

Theme

A topic of discussion or writing; a major idea broad enough to cover the entire scope of a literary work (Abraham, 2003). You can say that it is the main idea the poet is trying to express. Understanding a central theme in poetry takes some concentration on each individual poem. Some themes stand out, some are subtle.

II. Analysis

Stopping by Woods on a Snowy Evening is a poem written by Robert Frost in 1922. The poem talks about a man traveling through some snowy woods on the darkest evening of the year, and he is pretty much in love with what he sees around him. He is on his way back to town, but he cannot quite tear himself away from the lovely and dark woods.  The first sentence already talked about the woods. As we know, the word ‘woods’ shows the togetherness. The point is more than one. And maybe the togetherness of the woods made it look deep and dark, beside the influence of the evening of course. I found the word ‘woods’ contrast to the poet, who is alone “between the woods and frozen lake.” The poet was fascinated by the beauty of the woods. It is the natural beauty. We get the sense that the poet is not alone because of the woods, even though he is very much by himself.

Some interpret the woods as an extended metaphor for death. In the last stanza of this poem, it is argued that the woods symbolize death because of the ambience of gloom from the “lovely, dark and deep” woods (Ryan, 1991). It is also suggested that the poet’s trip represent life, and hence it is his time to sleep that signifies a person’s time to die (Vail, 1976).

In the beginning of the poem talked about woods. In the second stanza Frost refers back to the woods. Then in the last stanza Frost mentions woods again. Even though the narrator has a long way to go, he always has enough time to stop and watch the small thing in nature in detail. This goes to show that Frost’s interest in nature is very large, and he portrays this through his characters. He describes the woods as lovely, dark, and deep. Death, to some, is lovely. It is definitely dark, and the grave is deep. When he is in the woods he is far away from the city. The city can be considered a symbol of life. There is always a lot going on in a city. He knows that it is not his time to die, and he cannot stay in the peaceful woods. His horse reminds him that it is not his time to die by making noise and disturbing the serenity of his moment or death. At the end of the poem the line referring to miles before he can sleep lets the reader know that the narrator still has some time to continue his life before his death.  ‘Miles to go’ also means something to do before his death.

III. Conclusion

In conclusion, Frost used symbolism, including characters and objects, in an effort to create the various themes for the reader. Stopping by Woods on a Snowy Evening talks about death. It because the word ‘woods’ in the poem is repeated four times. It means that the narrator emphasizes on its meaning. As what was mentioned earlier, the word ‘woods’ represent death to the narrator.

Bibliography

http://www.english.illinois.edu/maps/poets/a_f/frost/woods.htm

Abrams, M. H. 2003. A Glossary of Literary Terms. Massachusetts: Earl McPeek.

Ryan, B. (1991). Major 20th-century writers: a selection of sketches from

        contemporary authors. Detroit: Gale Research.

Vail, D. (1976). Robert Frost’s imagery and the poetic consciousness. Lubbock:

        Texas Tech University.

 

Pertemuan Ketiga

Membuat daftar isi memang mudah dan pasti semuanya udah bisa kan, hanya tinggal ketik daftarnya kemudian beri titik-titik dan ketik nomor halaman. Tapi kelemahannya jika dibuat secara manual, kita harus menulis daftarnya, kemudian kita cari dan lihat nomor halamannya. Pasti capek tuh!

Nah, ada yang lebih simple nih. Pernah buat daftar isi dengan fasilitas Table of Contens gak atau Daftar Isi yang secara otomatis akan mencantumkan no halaman dari tiap sub-bab, dll.? Kalo belum, jangan pernah ninggalin blog ini kalo belum selesai dibaca. hehee

Ok, disini saya akan menjelaskan kembali apa yang Dosen Pengantar Komputer, Pak Bahar, saya jelaskan pada minggu III. Langsung ke TKP yuk 😀

 

Let’s start!

Buka dokumen laporan lengkap (seperti file skripsi, makalah, dll). Klik pada bagian halaman yang ingin ditaruh daftar isi (biasanya di awal dokumen dong ). Kemudian ketik “Approval, Acknowledge, Abstract  dan Table of content” pada baris yang berbeda untuk tiap kata-kata tadi yang saya perintahkan untuk diketik. Blok keempatnya dan buat new style sesuai dengan gambar berikut:

Image

Keterangan:

  1. Klik pada lingkaran merah yang ada angka 1-nya untuk membuat new style
    Pada name, ganti Style 1 dengan Booksection dan pilih normal untuk “Style for following paragraph”.
  2. Klik format seperti lingkaran no 2 pada gambar, lalu klik Font => isi Font (Times New Roman), Font Style (Bold), dan Size (14) sesuai gambar berikut: 
    Image
  3. klik OK jika sudah selesai.

 

Sekarang kita atur paragraphnya, untuk lebih jelasnya ikuti langkah-langkah dibawah ini:

=> Klik Format, pilih Paragraph dan isi seperti gambar di bawah ini :
Image

Selain itu, klik juga line and page break pada paragraph dan beri tanda centang pada widow/orphan control dan page break before seperti gambar berikut:

Image

 

Selanjutnya:

=>  Ketik “Bibliography” dan “Appendix”pada baris yang berbeda di akhir halaman.

=>  Setelah itu blok kedua kata tersebut lalu klik Booksection pada Style agar formatnya sama dengan Table of Content di atas.

Langkah berikutnya, perhatikan gambar berikut:

Image

 =>  Pilih references pada toolbar kemudian klik Table of Content yang terletak pada pojok kiri bawah. Klik pilihan style “Automatic Table 2”.

 

Page Number

Langkah selanjutnya kita perbaiki penomoran halaman (page number) yang akan saya jelaskan dengan gambar dan langkah-langkahnya seperti dibawah ini:

Image

Ket:
=> Klik Insert
=> Klik icon page number
=> Pilih bottom of page
=> Pilih Plain Number (sesuai keinginan)

Setelah itu, atur Page Number agar Approval, Acknowledge, Abstract dan Table of Content menggunakan format i, ii, iii,.. . Untuk Bab 1 dan seterusnya gunakan format 1,2,3… . Perhatikan langkah-langkah berikut ini:

 => Buka (arahkan pointer pada) halaman pertama dari lembar kerja
 =>  Klik Page Layout
 =>  Klik Page Setup
 => This point forward

Jika masih bingung, perhatikan gambar berikut dengan mengikuti langkah-langkah diatas tadi:

  Image

Setelah melakukan instruksi diatas, langkah berkutnya adalah arahkan pointer pada Bab 1. Setelah itu, pilih page layout dan lakukan lagi langkah-langkah seperti diatas. Buat section breaks-nya pada tiap bab. Lalu untuk Bibliography dan Appendix, lanjutkan page numbernya dengan “ iv, v,…”.

Naah… selesai deeeh! Tapi, karena kita telah mengubah-ngubah page number-nya kita butuh mengupdate Daftar Isi atau Table of Contentnya.

 

Cara Update Daftar Isi

  1. Pada References tab, Table of Contents, klik Update Table.
    Atau klik di bagian daftar isi sehingga muncul tampilan seperti di bawah ini dan klik Update Table.
  2. Klik:

=> Update page numbers only, bila perubahan hanya pada nomor halaman karena jumlah halaman bertambah/berkurang atau format nomor halaman berubah.

=> Update entire table, bila ada penambahan/pengurangan heading atau bila ada perubahan teks pada heading.

=> Daaaaaaaaaaaaaaaaannn: FINISH!

                                   Image    

 

Pertemuan Kedua

Pertemuan kedua di mata kuliah komputer kemarin, dosen saya menjelaskan tentang Formating Text. Pada formating text kita dapat mengatur sebuah tulisan (style, warna, jenis dan ukuran font, dll.)  sesuai kebutuhan (keinginan). Sekarang kita mulai ya, buka soft file skripsi atau makalah yang teman-teman miliki (doc. file tentunya). Kita mulai dari Clearing Text ya teman-teman 🙂  Langkah-langkahnya seperti gambar berikut:
Image

  1. Setelah teman-teman membuka file tersebut
  2. Beri tanda centang pada Document Map pada Quick Acces Toolbar, lihat pada gambar yang saya lingkari dengan warna mearah dan angka 1
  3. Lalu pilih Style, angka 2 pada gambar diatas, maka akan muncul seperti gambar berikut:

    Image

  4. Pilih Clear All (ada tanda panah pada pilihan Clear All

Selesai deh Clearing textnya dan lembar kerja teman-teman pasti seperti gambar berikut:
Image

Sekarang kita akan memilih Style yang akan kita gunakan. Cari tiap “BAB” lalu pilih Heading 1. Misalnya pada gambar diatas, ada BAB I PENDAHULUAN, BAB II, dst. Nah, untuk tiap bab itu kita gunakan Heading 1 ya dan untuk tiap sub-bab (misalnya pada BAB I ada Latar Belakakang, dll)  kita gunakan Heading 2 lalu jika ada turunan dari tiap sub-bab kita gunakan Heading 3, dst.

Sekarang kita beranjak ke Updating and Modifying document yang tadi kita edit Stylenya. Untuk memodify tiap heading, ikuti langkah-langkah sebagai berikut dan untuk lebih jelasnya perhatikan gambar dibawah ini:
Image

  1. Klik kanan pada tiap heading yang akan diedit
  2. Pilih Modify
  3. Lalu atur jenis, ukuran dan warna font sesuai aturan umum penulisan formal
  4. Klik Format
  5. Pilih Paragraph

Maka muncul gambar sebagai berikut:
Image
Untuk Indent and Spacing

      5. Pada Alignment, pilih Centered

      6. Pada Spacing, atur:
                         Before : 24pt
                         After    : 24pt

Untuk Line and Page Breaks, perhatikan gambar berikut:
 Image

       7. Centang Keep with next, Keep lines together dan Page break before
       8. Lalu klik Ok pada kotak dialog hingga selesai

Sekarang kita akan mengatur spasi pada tiap baris yang double agar tidak terlalu banyak jarak. Caranya tekan tombol Ctrl + H pada keyboard, maka akan muncul kotak dialog sebagai berikut:Image

  • Ketik ^p^p pada kotak Find what
  • Lalu ketik ^p  pada kotak Replace with
  • Klik Replace All hingga muncul pemberitahuan yang memberitahukan bahwa Microsoft Office Word telah melakukan 1 atau 2 replacement.

Selesaaiiiii… \( ^,^)/

Lega ya kalau udah bisa praktekin ilmu baru 😀

 

 

 

Pertemuan Pertama

Hari Kamis, 21/03/2013 adalah hari pertama untuk dosen Pengantar Komputer masuk ke kelas III C, kelas saya. Beliau bernama Drs. Baharudin, M.Hum. Saya bersemangat hari itu karena saya memang menyukai hal-hal yang berhubungan dengan komputer. Seperti dosen yang lainnya, Pak Bahar juga menjelaskan tentang assessment. Untuk U1 beliau mengatakan bahwa kami harus mempunyai blog wordpress untuk memposting materi yang telah dijelaskan oleh beliau tiap pertemuan. Syukur dulu saya buatnya di wordpress, jadi bisa menuhin blog saya yang satu ini dengan kategori baru, komputer 🙂 Soalnya akhir-akhir ini saya jarang posting, hehe. Ok, lanjut ke U2 yang pengambilan nilainya dari text file skripsi atau proposal minimal tiga bab yang bisa kami dapatkan dari internet. Lalu untuk U3 kami akan mengubaht file tersebut kedalam format excel dan power point.

Setelah beliau menjelaskan kami tentang assessment, beliau mulai berpindah topic tentang Ms. Word, Cara mengedit Quick Access Toolbar dan Sepintas Tentang Style. Sekarang saya akan menguraikan apa saja yang telah dijelaskan oleh dosen Pengantar Komputer saya, Pak Bahar.

 

Pengenalan Ms. Word 2007

 Beliau mengenalkan kepada kami elemen-elemen dasar Ms. Word 2007. Berikut elemen-elemen dasar Ms. Word 2007 dalam gambar (agar mudah dipahami):
Image

 Keterangan :

  • Office Button : Menampilkan menu-menu New, Open, Save, Save As, Print, Prepare, Send, Publish, Close dan Option.
  • Quick Access Toolbar: Berisi tombol-tombol yang berfungsi sebagai alternatif penggunaan perintah yang sering digunakan sehingga membantu kerja kita agar lebih cepat prosesnya.
  • Title Bar : Titel bar / baris judul untuk memanpilkan judul atau nama file yang sedang aktif atau sedang dibuka.
  • Tab Menu/ Menu Bar : Berisi perintah-perintah sesuai nama setip menu. Pada program aplikasi microsoft word terdapat 9 deret menu mulai dari menu File, Edit, View, Insert, Format, Tools, Table, Wondow, dan Help.
  • Ribbon: berisi perintah-perintah khusus yang merupakan submenu dari Menu Bar.
  • Minimize Button : Untuk mengecilkan/ menyembunyikan tampilan lembar kerja.
  • Maximize Button: Untuk memaksimalkan/ menampilkan tampilan lembar kerja.
  • Ruler : Berfungsi untuk mempermudah melakukan pengaturan letak halaman.
  • Page Number : Meunjukkan halaman yang sedang kita buka.
  • Number of Words : Menampilkan jumlah halaman, kata, huruf (tanpa spasi), huruf (dengan spasi), paragraf, dan baris.
  • Status Bar : Baris horizontal yang menampilkan informasi jendela dokumen yang sedang ditampilkan, antara lain: Print Layout, Full Screen Reading, Web Layout, Outline, Draft, Page, dan Words.
  • Document Window : Tempat dimana kita dapat mengetikan teks / naskah yang akan kita olah.
  • View Buttons : Pengaturan jenis tampilan dokumen, antara lain: Print Layout, Full Screen Reading, Web Layout, Outline dan Draft.
  • Zoom : Mengatur besar tampilan lembar kerja.
  • Horizontal Scroll Bar : Untuk melihat data yang terdapat dalam satu lembar kerja yang melebihi tampilan suatu layar ke arah kanan atau kiri.
  • Vertical Scroll Bar : Untuk melihat data yang terdapat dalam satu lembar kerja yang melebihi tampilan suatu layar ke atas atau kebawah.

 

Menambahkan/ mengurangi command di dalam Quick Access Toolbar pada Word 2007

Sebelum kita memulai langkah-langkah untuk menambah atau mengurangi command di dalam Quick Access Toolbar , kita harus tau dulu kan apa fungsinya. Ok, toolbar ini dapat digunakan untuk mengakses secara cepat commands yang paling sering kita gunakan. Tentunya ini dapat mempercepat kerja kita dong. Toolbar ini bisa kita atur sesuai kebutuhan kita, baik variasi command maupun letaknya.

Naah, baru deh kita memulai untuk menambahkan/ mengurangi command pada Quick Access Toolbar, cukup klik tanda panah yang ada di sisi kanan toolbar Quick Access untuk memunculkan jendela menu Customize Quick Access Toolbar. Perhatikan lingkaran merah pada gambar berikut:
Image 

Klik tanda panah yang ada pada lingkaran tersebut, maka akan muncul menu yang terkait dengan modifikasi Quick Access Toolbar Word 2007 seperti gambar berikut : 
Image

 Keterangan :

  1. Tanda centang: tanda bahwa Command aktif/ditampilkan
  2. More Commands…: membuka jendela menu Word Options > Customize
  3. Show Below the Ribbon/Show Above the Ribbon: memindah posisi Quick Access Toolbar ke  bawah Ribbon, atau sebaliknya
  4. Minimize the Ribbon: ‘menghilangkan’ Ribbon

Bila Command yang kita inginkan belum terdapat dalam jendela menu ini, klik “More Commands”, sehingga muncul menu berikut:
Image

 Keterangan :

  1. kumpulan command yang akan dimunculkan di menu Quick Access Toolbar.
  2. tombol untuk menambahkan atau mengurangi command pada Quick Access Toolbar. Pilihlah salah satu Command dari daftar di bawah grup Choose commands from lalu klik tombol Add >> untuk menambah daftar command yang ada di bawah grup Customize Quick Access Toolbar. Bila ingin mengurangi command di bawah grup Customize Quick Access Toolbar, klik command yang ingin dihilangkan dari grup, lalu klik Remove.
  3. Command-command yang diaktifkan dalam menu Quick Access Toolbar.
  4. tombol untuk mengubah susunan menu command pada Quick Access Toolbar. Digambar masih terlihat buram/pasif karena belum meng-klik command yang ingin diubah susunannya.

Terakhir, klik tombol OK daaan selesaiiii…! \(^,^)/

Lihat perbedaan gambar dibawah ini dengan gambar sebelum kita mengeditnya. Pada gambar dibawah ini muncul commands baru yang telah saya pilih sesuai perintah Pak Bahar:
Image

  Gampang kan 😉 Iya kalau kita mau belajar 🙂

Sepintas tentang Styles

Penggunaan Style pada word untuk mengganti format tulisan yang kita inginkan. Penjelasan tentang Menu Styles sangat sederhana karena kita tinggal meng-klik pada salah satu pilihan dari gambar dibawah ini:
Image

Ada beberapa styles lainnya yang tersembunyi yang bisa kita pilih, kita tinggal meng-klik tanda panah kebawah. Maka muncullah pilihan-pilihan baru dan pilih salah satu yang kita butuhkan/ inginkan dengan mengkliknya.

Selesai deh materi hari ituu… ( ^,^)
Cukup menyenangkan ya belajar computer 🙂
See you next time, I’ll be back with my new material ❤

Types of Clause

Posted: December 13, 2012 in Bahasa Inggris
Tags: , ,

Political scientists are especially interested in how people attain ruling positions in their society, how they maintain those positions, and the consequences of their activities for those who are governed.

How to Improve Your Listening Skills

Sections of This Topic Include:

How to Really Listen to Others
How to Make Sure Your Employees Really Listen to You
Habits to Differentiate Good Listening from Poor Listening
Additional Perspectives on Listening Skills


How to Really Listen to Others

© Copyright Carter McNamara, MBA, PhD

Listening is a critical skill for all adults to have, to learn about others. Also, it is one of the most valuable tools for you to establish a strong rapport with employees.
There are many books about effective listening skills. The following common guidelines can help you to accomplish effective listening in the vast majority of situations.

  1. Be sure you can hear the speaker. It is surprising how often people do not really listen to other people. It is just as surprising how often people do not realize that they cannot even hear other people. So always make this your first guideline in any situation for effective listening.
  2. Overall, attempt to listen 75% of time – speak 25% of time. This is one of the most powerful guidelines. Use of the guideline depends on your situation. For example, if you are making a presentation, you will speak more. Otherwise, ensure that the other person speaks more than you do – and listen to them.
  3. Adopt a culturally compatible physical posture to show you are interested. This can be a powerful means to show others that you are interested in hearing them. For example, you might lean forward and maintain eye contact. Whatever physical gestures you make, be sure they are compatible to the culture of the speaker.
  4. Do not think about what to say while you are also trying to listen to the speaker. Your brain goes four times faster than a speaker’s voice. Thus, your brain can easily leave the speaker behind. Instead, trust that you will know how to respond to the speaker when the speaker is done.
  5. Notice the other’s speaking style. Different people have different speaking styles. Do they speak loud or soft? Slow or fast? Are there disconnects between what they say versus what their body language conveys? Some people convey the central idea first and then support it with additional information. Other people provide information to lead the listener to the same conclusion as the speaker.
  6. Listen for the central ideas, not for all the facts. Experienced leaders develop a sense for noticing the most important information conveyed by their people. They hear the main themes and ideas from their employees. If you notice the major ideas, then often the facts “come along” with those ideas.
  7. Let the speaker finish each major point that he/she wants to make. Do not interrupt – offer your response when the speaker is done. If you do have to interrupt, do so to ensure you are hearing the other person. Interrupt tactfully. For example, put up your hand and say, “Might I interrupt to ask you to clarify something?”
  8. Reflect back and ask if you are hearing accurately. This is also one of the most powerful guidelines. Start by asking if you can reflect back, or summarize, to the other person after he/she has spoken. Then progress to where you can ask the person to summarize back to you what you have just said to him/her.
  9. Regularly share indications that you are listening to them. Those indications can be, for example, nodding your head, saying, “Yes” to short points that you agree with.
  10. Learn the art of supportive questioning. Coaching involves the use of powerful questions to understand yours and other’s perceptions, assumptions and conclusions. The coach must practice effective questioning skills to really understand others.
  11. Ask others to provide you feedback about your communication skills. Often, people do not know what they do not know about themselves. One example is the leader who prizes him/herself on strong listening skills, yet regularly interrupts others when they are speaking. Another is the leader who speaks only in conclusions, but does not share how he/she came to those conclusions. Thus, others do not understand the leader’s rationale.

How to Make Sure Your Employees Really Listen to You

© Copyright Carter McNamara, MBA, PhD

Usually, your most frequent form of communication is spoken words. As with non-verbal communication, spoken communication is highly dependent on the particular culture in which you are working. For example, culture can affect how people speak about conflict, use humor, are honest and direct with each other, use silence and use certain wording. Consider the following general guidelines, which might be useful in a wide variety of cultures.

  1. Know the main point that you want to convey. Sometimes, people begin speaking with the hope that if they talk long enough, they are bound to say what they want to say. Before you speak, take the time to think about the main points that you want to convey.
  2. Convey one point at a time. That approach ensures that the listener is more likely to continue to understand you, rather than being overwhelmed with too many ideas delivered at too fast a rate. You might even find that you understand your own thoughts more completely.
  3. Speak too slowly, rather than too quickly. A good way to practice this guideline is to speak along with a news anchor when you are watching television. You will likely find that they speak much more slowly than you realize. They are professionals who have learned an effective rate of speaking.
  4. Vary your voice. Always avoid monotone. A monotone voice might convey to the listener that you are bored or controlled. It is likely to lull you and/or the listener into a stupor. Varying your voice takes practice, but it is well worth the effort.
  5. State your conclusion before describing how you came to that conclusion. Some speakers convey their recommendations or advice by conveying the necessary information to lead the listener to the same conclusions as the speaker’s. Instead, it is often more reliable to first state your point and then explain it.
  6. People speak more frequently and completely when they are comfortable. Therefore, get comfortable with the person to whom you are speaking. Skills in authentic expression can be useful in these situations. For example, if you are uncomfortable or confused, simply say so.
  7. Ask the listener to repeat the main points of what you just said to them. This guideline ensures that the listener is indeed hearing what you wanted to convey. Be tactful when asking the listener to repeat what you said. For example, say “I want to be sure that I made sense to you just now, so I would appreciate if you could tell me what you heard me say.”
  8. Ask others to provide feedback about your spoken communication. One of the most powerful ways to learn about yourself is to ask others for feedback. Therefore, ask others about how you might improve your speaking skills.

Habits to Differentiate Good From Poor Listening

This information is from “How to Be a Better Listener” by Sherman K. Okum, Nation’s Business, August 1975, and from “Building a Professional Image: Improving Listening Behavior” by Philip Morgan and Kent Baker, Supervisory Management, November 1995. Only about 25 percent of listeners grasp the central ideas in communications. To improve listening skills, consider the following:

Poor Listener

Effective Listener

tends to “wool-gather” with slow speakers

thinks and mentally summarizes, weighs the evidence, listens between the lines to tones of voice and evidence

subject is dry so tunes out speaker

finds what’s in it for me

distracted easily

fights distractions, sees past bad communication habits, knows how to concentrate

takes intensive notes, but the more notes taken, the less value; has only one way to take notes

has 2-3 ways to take notes and organize important information

is overstimulated, tends to seek and enter into arguments

doesn’t judge until comprehension is complete

inexperienced in listening to difficult material; has usually sought light, recreational materials

uses “heavier” materials to regularly exercise the mind

lets deaf spots or blind words catch his or her attention

interpret color words, and doesn’t get hung up on them

shows no energy output

holds eye contact and helps speaker along by showing an active body state

judges delivery — tunes out

judges content, skips over delivery errors

listens for facts

listens for central ideas